18 januari 2022

Spiegels kopen

2 min read

Spiegels, of je nou een spiegel online koopt of geen spiegel online koopt, zijn meestal gemaakt van vlakglas – één kant heeft een metalen laag of een ander materiaal dat als reflecterend oppervlak zal dienen. Er is een brede selectie spiegels gemaakt van verschillende materialen en voor verschillende doeleinden, en als het gaat om het gebruik van spiegels, is het belangrijk om de verschillende soorten te kennen, zodat je het meeste kunt halen uit elke soort spiegel die je hebt.

Vlakke spiegels, en lange spiegels

Dit type heeft een vlak of vlak reflecterend oppervlak. Het produceert een virtueel beeld dat ongeveer even groot is als het object dat erin wordt weerspiegelt. Vroeger waren vlakke spiegels platte stukken koper, messing of edelmetaal. Moderne versies hebben meestal een dun stuk glasplaat. Dit beschermt het oppervlak en voorkomt aantasting. De lange spiegels kunnen convergerende of convexe spiegels zijn. In een holle spiegel is het glas naar binnen gebogen, vergelijkbaar met de binnenkant van een lepel, en vervolgens met een laagje er op. Wanneer de kromming van het beeld het licht weerkaatst naar het brandpunt ervoor, ontstaat er een vergrote reflectie. Concave spiegels worden meestal gebruikt als scheerspiegels. Aan de andere kant puilt een bolle spiegel naar buiten, vergelijkbaar met de achterkant van een lepel. Bij dit type reflecteert het in een grotere hoek – meer aan de randen dan in het midden. Het resultaat is een verminderde reflectie – een beeld dat iets kleiner is dan het eigenlijke object en een beetje vervormd. Veiligheidsspiegels, zoals spiegels aan de passagierszijde, zijn goede voorbeelden van dit type. Bolle spiegels worden ook gebruikt in parkeergarages of gangen waarmee je om de hoek kunt kijken.

Tweerichtings spiegels

Tweerichtings spiegels zijn gedeeltelijk reflecterend en transparant, gemaakt door één kant te coaten met een dun reflecterend materiaal. Omdat het licht in een kamer aan de gecoate zijde en in de donkere ruimte achter de spiegel reflecteert, is het mogelijk om in de verlichte kamer te kijken, maar niet eruit. Tweerichtings- of eenrichtingsspiegels worden meestal gebruikt in verhoorkamers, experimenteel onderzoek en veiligheidsobservatie dekken. Beveiligingscamera’s maken ook gebruik van dit type, waarbij de camera verborgen wordt gehouden in een gespiegelde behuizing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *